Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Autem do Chorvatska

Do Chorvatska ročně zamíří 800 000 Čechů. Je to dáno i tím, že tato destinace není z našich luhů a hájů zase tolik vzdálená. Díky tomu se sem většina turistů vydává na vlastní pěst za pomocí vlastního dopravního prostředku, nejčastěji auta. Že také zvažujete tuto alternativu, ale nevíte, jak se dostat autem do Chorvatska? Nezoufejte – poradíme Vám nejlepší trasu a také přidáme rady, na co se v průběhu cesty připravit.

Rozhodnete-li se, že pojedete autem do Chorvatska, je to určitě dobré rozhodnutí. Před odjezdem je však třeba zvážit několik důležitých věcí, aby se cesta autem do Chorvatska neproměnila v noční můru, kterou jen tak ze svých vzpomínek nevypudíte. V první řadě je třeba si rozmyslet, v jakou hodinu a den vyrazíte na cesty.

Chcete-li se vyhnout hustému provozu a kolonám na dálnici, pátek večer není ideální volbou. Když ale autem do Chorvatska vyrazíte v sobotu ráno, nejen, že máte záruku plynulejšího provozu, ale také si můžete dopřát noční spánek na hotelu či v pronajatém apartmánu.

A nyní přistupme k samotné trase, po níž byste se měli vydat autem do Chorvatska. Samozřejmě máte hned několik variant, kudy jet, ale předpokládejme, že zvolíte trasu Praha-Split. Pokud tak učiníte, připravte se raději na několik záludných míst, které mohou Vaši jízdu autem do Chorvatska malinko zkomplikovat. Pojďme však popořadě. Pokud tedy vyjede z Prahy, je třeba přejet hraniční přechod Hatě a poté pojedete směr Vídeň. Již na naší dálnici D1 Vás však může zdržet nehoda, takže pokud chcete být v Chorvatsku v konkrétní hodinu, vyjeďte raději s předstihem.

Je samozřejmé, že pojedete-li autem do Chorvatska, není radno podcenit koupi dálničních známek. Konkrétně je třeba si zakoupit rakouskou dalniční známku, a to nejlépe na první benzínové pumpě. Budete mít jistotu, že Vám nehrozí žádné oplétačky s policíí a cesta bude probíhat naprosto plynule. Jakmile dorazíte přímo do Vídně, držte se ukazatelů mířících na Graz a Slovinsko. Ty už Vás navedou tím správným směrem. Rakouské dálnice obvykle bývají průjezdné bez větších obtíží a totéž platí i o průjezdu hranic mezi Rakouskem a Slovinskem. Co se týče Slovinska, je dobré zmínit, že nedávno zavedlo týdenní dálniční známky, takže na cestu tranzitním autem do Chorvatska již nemusíte kupovat známku půlroční. Známka Vás vyjde zhruba na 30 euro (na cestu autem do Chorvatska tam i zpět).

Jakmile vyjedete ze slovinského Mariboru (kde Vám doporučujeme doplnit pohonné hmoty), následuje cesta autem do Chorvatska po 60 km dlouhé rychlostí silnici. Menší zdržení očekávejte na hranicích, kde jste povinni předložit osobní doklady. Za hranicemi však najedete na nový úsek dálnice měřící 19 km a pojedete plynule až do Krapiny. U Záhřebu Vás nemine platba mýtného (cca 169 kun) a následovat bude cesta autem do Chorvatska přes tunel Sveti Rok. Dálnice pak končí právě u Splitu, do nějž trvá cesta autem z Prahy okolo 14 hodin.

Na závěr několik rad týkajících se dopravních předpisů v Chorvatsku. Řidiči musí svítit po celý den. V obcích je povolená rychlost 50 km/h, mimo obec pak 90 km/h. Na rychlostních silnicích můžete jet 110 km/h a na dalnicích 130 km/h. Pasažeři v autě musí být připoutáni, jinak hrozí pokuta 500 kun. Pokud vlastníte řidičák teprve 2 roky, vztahuje se na Vás zvláštní předpis. Mimo obec můžete jet max. 80 km/h a na dálnici 110 km/h.

Jak vidíte, cesta autem do Chorvatska je bezproblémová a zvládne ji každý zkušenější řidič. Stačí si jen pečlivě nastudovat trasu, dodržovat všechny předpisy a Vaše cesta autem do Chorvatska proběhne naprosto hladce.

Přejeme mnoho šťastně najetých kilometrů!


 

Čtěte další články o Chorvatsku!

Aktuální nabídka zájezdů do Chorvatska



 

 
Tagy: , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist